Barsebäck investerer 100 millioner

Før 2023-sæsonen har det i Danmark populære Barsebäck-resort brugt omkring 100 millioner på at renovere såvel de to klassebaner som hotellet og udvidet med Indoor Golf og padelbaner

”HVAD SKAL VÆK – BARSEBÄCK!”

Sådan lød de højlydte slagord i den danske fredsbevægelse i 1960’erne og 70’erne med henvisning til atomkraftværket på den svenske Øresundskyst tæt på København.

På samme tidspunkt i slutningen af 1960’erne opstod Barsebäck Golf & Country Club, der i modsætning til det nu lukkede atomkraftværk har vist sig langtidsholdbar som et af Sveriges mest attraktive golfanlæg.

I modsætning til atomkraftværket opnåede golfresortet meget hurtigt stor popularitet hos danskerne, der ikke blot satte pris på at spille de to baner, men også har fulgt en lang række verdensstjerners optræden i ikke færre end 13 Europatour-turneringer.

Den danske interesse håber folkene bag golfresortet vil blive skærpet, efter at man som optakt til 2023-sæsonen har haft gang i en gennemgribende renovering af hele resortet med en investering i omegnen af 100 millioner svenske kroner.

Tre- og femårsplaner

I Barsebäck Golf & Country Club lægger man vægt på golf som det kerneprodukt, der skal sælges, med spil på de to 18 hullers-baner, Ocean Course og Pine Course, der for mange danskere nok er bedre kendt under tidligere navne som Masters Course og Donald Steele Course.

Den aktuelle renovering af banerne som bedre og mere spillevenlige er sidste led i en treårs-plan, der igen fører direkte ind i en ny udviklende femårsplan, hvor man vil inddrage alle golfsportens ledende aktører for at forbedre resortet, som det siges i planen.

Som et led i den allerede gennemførte renovering fjernede man allerede i 2021 ikke færre end 43.000 træer på de to baner, og i løbet af 2022 blev der etableret mange nye teesteder på Ocean Course, mens teestederne på Pine Course er gjort større for at reducere slitagen. Også de to baners index-regulering vil blive justeret.

De seneste to år er også blevet brugt på at renovere og modernisere hotellets 36 værelser og 28 af resortets golfhuse og bungalows.

En ny fittness-afdeling er etableret, mens Bistroen er blevet renoveret og står klar til at modtage gæsterne fra marts. Der er således satset på flere pladser i udeserveringen foran klubhuset med den fantastiske udsigt over Øresund. Resortet har fået sin helt egen champagne kaldet ’Blanc de Blanc’, der vil blive serveret i Bistroen fra april – og i øvrigt også er belønningen til spillerne for hole-in-one på resortet.

For at gøre sig attraktiv for nye grupper af gæster har man også udvidet afdelingen med konferencelokaler med tilhørende yogarum og spillehal. Alle lokalerne er opkaldt efter de tidligere vindere af Europatour-turneringer på Barsebäck.

I det nyrenoverede Performance Center føres de kendte mærker som Callaway, Titleist og Ping, der kan testes på stedet, mens den store svenske RUFF-kæde har indrettet et nyt Indoor Golf-center med fire Trackman-simulatorer.

Store ambitioner

Barsebäcks ambitioner rækker ikke kun til at tiltrække flere golfgæster, men også et erklæret ønske om igen at gøre stedet attraktivt for store internationale turneringer som i de ’gode gamle dage’.
På det svenske resort fornemmer man hurtigt golfhistoriens vingesus, så snart man træder inden for i klubhusets restaurant, Bistroen.

Selv om historikken på stedet går tilbage til 1967, så blev kimen først lagt til det internationale ry, da Jack Nicklaus i 1982 spillede opvisningsmatch på den nye 18 hullersbane og roste den til skyerne.

På det tidspunkt havde den daværende Masters Course (Ocean Course) allerede været hjemsted for en opvisningsmatch mellem Sverige og USA som led i det svenske PGA-forbunds 50 års-jubilæum.

Man skulle dog en halv snes år længere frem i tiden til 1992, før Barsebäck og Ocean Course første gang var vært for den første turnering på European Tour, der i øvrigt havde englænderen Nick Faldo som vinder.

Andre berømte vindere af Scandinavian Masters på Barsebäck har været skotten Colin Montgomerie to gange, svenskerne Jesper Parnevik og Joakim Haegmann, US Masters-vinderen Adam Scott, den tidligere verdensetter Luke Donald, skotten Marc Warren og argentineren Ricardo Gonzales.

Midt i vrimlen af stjernenavne på Ocean Course må ikke glemmes den svenske legende, Annika Sörenstam, der blandt mange store triumfer her har Europas sejr i Solheim Cup over USA i 2003 med tre svenskere og danskeren Iben Tinning pådet europæiske hold.

Greveparrets værk

Men tilbage til historikken, for uden det friske initiativ i 1967 taget af greveparret Marianne og Ian Hamilton, havde Barsebäck i dag måske kun været kendt for det atomkraftværk, som københavnerne syntes lå alt for tæt på.

Greveparrets intention var fra første færd efter amerikansk country-mønster at skabe en golfbane med tilhørende klubhus, tennisbaner, swimmingpool, bane til lerdueskydning og faciliteter til underholdning for hele familien.

Ture Bruce var arkitekt på de første ni huller, der blev indviet i 1969, mens det første klubhus kunne tages i brug tre år senere.

Udviklingen tog for alvor fart, da forretningsmanden Gösta Carlsson i 1974 solgte sit livsværk, belysningsfirmaet Järnkonst i Landskrona, og købte 65 procent af aktierne fra grev Hamilton.
Fire år senere opkøbte Gösta Carlsson de sidste 35 procent af aktierne og satte yderligere gang i udviklingen af såvel golfbanerne som Järavallen Conference & Country Club.

Udsigt over Øresund

Med ibrugtagningen af Pines Course i 1989 blev Barsebäck-anlægget det første i Skandinavien med 36 huller – den ene af banerne i international mesterskabsklasse.

Teknisk set er Ocean Course et kunststykke med fremragende fairways og perfekte greens, og netop som man efter de første syv huller har vænnet sig til en hyggelig og smuk parkbane, bliver hul 8 indgangsportalen til et totalt hamskifte.

Signaturhullet 8 er et forholdsvis kort par 3-hul, hvor bolden skal carry en sø hele vejen til en green, der ligger mange meter under teestedet. Med udsigten fra teestedet kan man på en vejrmæssig smuk dag godt falde i staver på teestedet med udsigt over Øresund.

Men de tre næste huller bliver det alvor, fordi de alle spilles langs med Øresunds-kysten, hvor de er helt åbne for vestenvindens luner. På modsatte side skimtes Danmark, og i nordvestlig retning øen Hven, hvor Barsebäck-ejeren Gösta Carlsson i øvrigt etablerede en 9 hullers-bane i 1974.

Banen skifter karakter

Efter seaside-hullerne 9, 10 og 11 skifter banen igen karakter til en skovbane med smalle fairways, der ikke gør det lettere attackle flere dogleg-huller. Men igennem kommer man da på en bane, der i 2008 blev ændret til par 73, da hul 11 blev forlænget fra par 3 til par 4-hul.

Det er ikke tilfældigt, at Donald Steele Course blev omdøbt til Pine Course al den stund, at den er beliggende i smuk natur blandt vindblæste fyrretræer. Det er en bane, hvor man kan blive udfordret af våde strafområder og truende fyrretræer, der kan give en fornemmelse af klaustrofobi.

Men de to baners kvalitet in mente sammenholdt med Barsebäcks øvrige faciliteter gør det til en totaloplevelse at besøge Barsebäck – i skyggen af det nedlagte atomkraftværk.

Læs mere om Barsebäck resort


Historien er leveret af Frits Christensen, der er redaktør af GOLFavisen og GOLFmagasinet. Han har en fortid som mangeårig sportsredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten, men har de seneste 10 år skrevet om golf i både JP, Golfavisen og Golfmagasinet – og er bl.a. forfatter til bogen fra 2010: ”Tiger Woods – Storhed og fald.”