Enjoy Resorts Rømø

Enjoy Rømø i smult vande

Beskyttet bag diget ud mod Nordsøen ligger Rømø-banen, hvor vinden og kanalerne på golfbanen er de to mest udfordrende faktorer på Enjoy-resortet, der trods corona-krisen er kommet i smult vande efter flere års bølgegang

Der var engang for 15 år siden, da fremsynede bygherrer i firmaet Rømø Golf & Wellness A/S syntes, at hele Danmark og det halve Tyskland også skulle have fornøjelse af Vadehavet, der med sine 146.000 hektar udgør landets største nationalpark.

På Rømøs sydspids i Havneby, hvor fra færgen sejler til List på den tyske ø Sild, blev der investeret millioner i et golf- og wellnessresort på 24.000 kvadratmeter inklusiv 200 eksklusive boliger, der blev sat til salg for ca. tre mio. kr. per enhed.

Men heller ikke Rømø som Vadehavets perle sejlede i de følgende år uden om den økonomiske krise. Salget af boligerne gik trægt, mens arbejdet med at etablere både en 18 hullers- og en 9 hullers pay & play-bane fortsatte.

I første omgang lykkedes det kun at få solgt 60 af ferieboligerne, og efter skiftende ejerforhold var det firmaet Eurotrust, der lod stedet gå konkurs i 2008. Efter to års stilstand blev det i 2010 opkøbt hos kurator af koncernerne Fiskenæs A/S og Strandhotellerne ApS, der tog navneskift til Dayz Resorts i 2011.

Bag det nye Dayz Resort Rømø fra 2011 stod direktøren for Strandhotellerne, Bjarne Bøgh Jensen, og Martin Iversen, der er direktør og ejer af Fiskenæs A/S, der stod bag feriecentret Marina Fiskenæs ved Gråsten.

Med fælles markedsføring fik de to entreprenører i starten af 2011 sat gang i Rømø-resortet. Det kulminerede med et storstilet salgsfremstød i påskedagene, hvor alle resterende 140 boliger blev solgt, og faktisk var der købere til yderligere 75 boliger. Boligernes størrelse varierer fra 97 til 112 kvadratmeter.

Ejernes veje skiltes

Trods succes med salget af de resterende boliger gik det mindre godt med den økonomiske drift af resortet, og efter 12 mio. kr. i underskud på driften det første år besluttede de to ejere at skilles i medio 2012.

Sammen med et par andre investorer blev det Martin Iversen, der overtog resortet med centerbygning, golfbane og udlejning af boliger fra 1. januar 2013 under det nye navn Enjoy Resorts Rømø. Dayz-koncernen har siden skiftet navn til Landal Green Parks.

Meget tyder i øvrigt på, at Enjoy Resorts-ejeren Martin Iversen til efteråret bliver ny Venstre-borgmester i Tønder Kommune. Vel at mærke hvis vælgerne ønsker det. I sommeren 2020 vandt han kampvalget om at blive Venstres borgmesterkandidat over den siddende borgmester Henrik Frandsen. Martin Iversen er bl.a. også formand for Rømø-Tønder Turistforening.

-Vi har glædet os meget til igen at kunne åbne for gæsterne på resortet, der som alle andre steder i landet har været delvist lukket ned under corona-pandemien. Men vi er nu på vej op i gear igen, og på trods af den svære 2020-sæson kom vi ud af året med et fornuftigt overskud, siger salgs- og marketing-direktør Jesper Aalund Olsen.

Men uanset ejerskab er det overordnede formål hele tiden at skabe øget aktivitet på det store golf- og wellness-resort, der oprindelig havde ambitioner om at blive et trækplaster for de rigeste tyskere, der gennem mange år er valfartet til Sild med biltog og fly.

Men de tyske vaner er ikke så lette at ændre, så i stedet for at omvende tyskerne er det nu ambitionen med moderate priser at tiltrække flere danskere og måske den tyske middelklasse, der i forvejen er ganske gode kunder på den syd- og vestjyske sommerhuskyst.

På Rømø kunne man godt tænke sig en menneskelig trafik, der ligner den ornitologiske med Vadehavet som rasteplads for de 10 millioner af trækfugle, der menes at passere på den 500 kilometer lange Vadehavs-strækning fra Ho Bugt i nord til hollandske Den Helder i syd. En turistattraktion i sig selv.

Stor wellness-afdeling

Med hele 2.600 kvadratmeter wellness-afdeling råder Enjoy Resorts Rømø over et af landets største og mest velassorterede centre for fysisk velvære for sjæl og krop – før eller efter kanalrundfarten på golfbanen!

I den centrale afdeling med direkte adgang fra omklædningsfaciliteterne og sollyset ude fra er der en 1,60 meter dyb swimmingpool med spa og børnebassin. Fra hvileområderne er der panoramaudsigt bag et område med kanaler til tre forskellige slags fodmassage fyldt med sten af typen Beach Pebbles, Glescher og Riverstone.

Centret byder også på flere former for vandmassage, massagebad og vandfald med den fælles feature, at det er stråleenergien, der gør arbejdet og skaber velvære.

I centerbassinet mødes man med de andre gæster under afslappede former, mens saltfloating-bassinet er en miniudgave af Det Døde Hav, der sørger for at hudcellerne fungerer optimalt og med en helende virkning på sygdomme som bl.a. eksem, psoriasis og betændelses-tilstande.

Dampbade og forskellige former for sauna er der naturligvis også, og i den fjerneste afdeling i centret med de stationære varmebrikse kan man nyde vejret skiftevis inden for og uden for i atriumhaven med de to svedekasser, der er populære på alle årstider.

Foruden de mange fornøjelser er der en række specialbehandlinger i forskellige prisklasser. Men så bliver huden også renset for de livløse hudceller efterfulgt af kropsmassage og ansigtsmassage.

Et badeland for de mindste er der naturligvis også adgang til, og et ophold på Rømø-centret giver mulighed for fysisk træning i fitnesscentret, mens hele familien også kan forlyste sig i lounge-området med bar, spillemaskiner, poolbord og bowling.

Restaurant med færgekig

Centerbygningens store Restaurant Ø er beliggende med panorama-udsigt over golfbanen og længere ude i horisonten området, hvor Vadehavet og Vesterhavet mødes – og med jævne mellemrum også et kig til færgen mellem Havnebyen og List på Sild.

Siden 2018 har restauranten været forpagtet af Rasmus Lodahl, der kan byde på et fint a la carte-udvalg og ikke mindst en spændende seks retters gourmet-middag med lige så mange vine – og en formidabel brunch. Rasmus Lodahl kommer fra en stilling som souschef på Schackenborg Slotskro, hvor han har været i otte år.

Siden Enjoy Resorts-koncernen overtog Rømø-centret i 2013 har man også sat turbo på golfaktiviteterne, hvor den lokale golfklub med kun 120 medlemmer naturligvis ikke kan udfylde hele kapaciteten med de 27 huller.

Ecco Tour-turneringer

Den professionelle Ecco Tour med ejeren Flemming Astrup har jævnligt lagt vejen forbi siden 2012 og senest her i foråret 2021. Desuden har organisationen GolfPeople med Brian Vester og Andreas Hartø siden 2019 afviklet mange ’Vi Elsker Golf’’-arrangementer for det brede klubsegment af amatørspillere. Efter det første arrangement i 2019 blev det til to gange ’Vi Elsker Golf’ i corona-året 2020, mens hele seks arrangementer er planlagt i 2021.

For banearkitekten Michael Trasdahl Møller har det virkelig været en udfordring at anlægge de 27 golfhuller i det flade marskland bag digerne, der står imod, når Vesterhavet ruller ind med højvande et par gange i døgnet - foruden diverse stormfloder.

Forenklet sagt kan en golfrunde på Rømø godt betegnes som en charmerende kanalrundfart i Vadehavet. Afvandingskanalerne går ganske vist kun under betegnelsen grøfter, men de bredeste af dem er altså nogle djævelske boldfangere af format. Med andre ord, så er vi kommet til golfsportens danske udgave af Venedig.

Grøfterne en udfordring

Oprindelig blev grøfterne brugt som afvandingskanaler for sommerhusområdet på syd-øen, men under anlæggelsen af banen blev grøftegraveriet udvidet, dels for at skabe effektivt dræn, dels for at højne sværhedsgraden på et område, der er flad som en pandekage, men på de mest udfordrende dage stormomsust som på Nordsøen. De fleste golfspillere ved vist, hvad det kan betyde for en golfrunde – og især for scoren.

Før Enjoy Resorts-overtagelsen af stedet led golfbanen under savnet af økonomiske midler til vedligeholdelse og kærlig pleje. Det fik de nye ejere til at sætte ind med en offensiv, der skulle gøre banen teknisk i orden til bl.a. afviklingen af den professionelle Ecco Tour.

Ejerne markedsfører golfbanen som Rømø Golf Links, men man indrømmer gerne, at brugen af links-begrebet er en tilsnigelse, idet kun beliggenheden ud til havet på gammel havbund kan begrunde markedsføringen.

Fanø er stadig Danmarks eneste rigtige linksbane, også selv om andre er begyndt at markedsføre sig som indlandslinks m.m. Men klitterne mangler, hvilket er den væsentligste forskel.

Masser af vand

En linksbane uden klitter er ikke en rigtig linksbane, men det gør bestemt ikke banen mindre interessant, for boldens traditionelle lange fairway-rul på en linksbane får man ikke meget af på Rømø. Det skal de utallige kanaler nok sørge for, så husk endelig at have rigeligt med bolde i bag’en, for selv med fiskestang kan det være svært at finde bolden i de let mudrede kanaler.
Som om vinden og de mange kanaler ikke var nok til at øge sværhedsgraden, har man også etableret 13 mindre søer undervejs omkring de let kuperede greens. Generelt er fairways brede, men ofte snævrer de ind og bliver smalle i området før greens, der i mange tilfælde ikke er umiddelbart letlæselige.

Det fælles teested for hul 6 og hul 14 er det eneste sted på banen, hvor niveauet hæver sig nogle meter over pandekageformen. Til gengæld er det et strategisk godt sted på banen, fordi det er så tæt på diget, at man her to gange på runden får mulighed for at skue ud over havet og eventuelt følge færgens vej til og fra Sild.

Undervejs på runden besluttede denne signatur sig for at tage notater om alle vandfælderne undervejs for efter runden blot at kunne konstatere, at der ikke fandtes et eneste hul, hvor vandet ikke er i spil. De tværgående kanaler er selvfølgelig meget drillende, men mulige at tackle, hvis man har styr på sine længder i slagene. De mest djævelske er derfor de diagonale kanaler, der kræver stor præcision i spillerens course management.

Udfordring i modvind

Blandt de mest giftige huller er hul 2, hvis lavhandicapperne ikke har længde i slagene til at nå green i approach-slaget på det forholdsvis korte par 4-hul på 328 meter fra backtee. Der er to diagonale kanaler plus en sø foran en green, der ligger godt beskyttet mellem søen på den ene side og en bunker på den anden.

Par 5-hullet 4 ser enkelt ud, hvis man holder sig fra af kanalen til venstre for fairway, men selv om det kun måler 414 meter fra gul tee, oplevede jeg i strid modvinds-kuling og regn at skulle bruge driver og tre gange 5-jern på et hul, som jeg normalt ville nå i tre slag!

Par 3-hullet 7 på begrænsede 155 meter kræver grundig course management på dagen, fordi det spilles direkte op i vestenvinden – og med en tværgående kanal få meter før green. Ikke sjældent er driveren det rigtige våben!

Par 5-hullet 8 med 553 meter fra backtee er ratet som banens sværeste, nok mest fordi mellemhandicapperen lander sit drive omkring den diagonale kanal, mens hullet trods en parallel vandhazard spilles forholdsvis enkelt for lavhandicapperen. For det meste er der dog medvind fra vest.

Vadehavets monster

Det 389 meter lange par 4-hul 14 fra det højtbeliggende teested med sidevind fra vest og to vandhazarder i højre er den største udfordring på bag-ni, mens hullerne 15 og 16 spilles i læ af skovkanten. Især indspillet til green på det 481 meter par 5-hul 16 er dog en alvorlig udfordring med vand i højre og bunkers i venstre.

Og som en sidste hilsen fra Vadehavets monster til den udfordrede spiller slutter runden også med et par 4-hul 18 på 338 meter omgivet af vand på flere sider – hele vejen!

Et enkelt kritikpunkt er måske, at flere af hullerne på den flade bane ligner hinanden lidt for meget, når man spiller banen en vindstille dag med havgus. Til gengæld øges udfordringerne, så snart Kong Vestenvind starter blæseren og gør denne kanalrundfart i Vadehavet til en oplevelse ud over det sædvanlige.

Book dit ophold på Enjoy Resorts Rømø


Historien er leveret af Frits Christensen, der er redaktør af GOLFavisen og GOLFmagasinet. Han har en fortid som mangeårig sportsredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten, men har de seneste 10 år skrevet om golf i både JP, Golfavisen og Golfmagasinet – og er bl.a. forfatter til bogen fra 2010: ”Tiger Woods – Storhed og fald.”