Sand Verdensklasse

Sverige har ved Jönköping en spektakulær golfbane, der byder på linksgolf, når det er både bedst og sværest

Flere golfbaner af drømmeagtig karakter er siden årtusindskiftet dukket op i Sverige, drømmeagtige, fordi de adskiller sig markant fra flertallet, som domineres af den svenske natur med masser af træer og klipper.

En sådan, meget eksklusiv drømmebane - uden træer og klipper – ligger ved Bankeryd, en beskeden by med 8.000 indbyggere syv nord kilometer nord for Jönköping i Sand Golf Club - et særdeles passende navn, fordi netop sand spiller den altdominerende rolle på samtlige 18 huller. Her er nemlig tale om noget så usædvanligt som en indlands-linksbane, der tåler sammenligning med verdens bedste, moderne links-baner - som f.eks. Whistling Straits og Shinnecock Hills i USA, Carton House og Druids Heath i Irland, Golf National i Frankrig og Fancourt Links i Sydafrika.

Nærmere betegnet ligger Sand Golf Club tæt på sydvestkysten af Sveriges næststørste og Europas sjettestørste sø, Vättern, som hører til blandt de største svenske turistattraktioner. Det skyldes blandt andet, at elven, Göta

Kanalen, forbinder Göteborg og Kattegat med Vättern og dermed udgør en populær vandvej for turister i sommerhalvåret.


Forrevet månelandskab

Da Sand-banen blev åbnet i 2006, satte den intet mindre end nye normer for, hvordan en golfbane på svensk grund kunne anlægges. Ingen andre svenske baner ligner nemlig bare tilnærmelsesvis Sand, der ved første øjekast nærmest leder tankerne hen på et forrevet månelandskab med teesteder, fairways og greens mellem høje klitter, gigantiske waste areas, dybe bunkers og store søer. Da den svenske European Tour-vinder Johan Edfors så Sand-banen første gang, erklærede han, at han fandt det utroligt spændende, at Sverige begyndte at få rigtige golfbaner, som for ham var linksbaner i enten Irland eller Skotland.

Læs mere om Sand Golf Club

Ved nærmere bekendtskab viser banen sig at være en alvorlig golfmæssig udfordring, så alvorlig, at ingen spillere med handicap over 18 burde lukkes ind på den! Heldigvis findes der fem sæt teesteder – med 4.600 meter som den korteste totallængde og 6.700 meter som den længste.

Selv hvis spillere med handicap over 18 vælger de forreste teesteder, får de med garanti deres sag for, spiller sandsynligvis ikke i nærheden af deres handicap og forbander banen. Det er der absolut ingen grund til, for der er virkelig tale om et mesterværk, som kræver et vist spillemæssigt niveau, hvis runden skal blive en positiv oplevelse.

Perfekt sandunderlag

Bag anlæggelsen af Sand stod den kendte, svenske golfbaneentreprenør Martin Sternberg, som på nogenlunde samme tid også anlagde en anden svær, svensk bane, Hills, i Mjölndal ved Göteborg - en klub, der i øvrigt tæller danske Thomas Bjørn som et af sine æresmedlemmer, fordi han spillede i klubben, da han på et tidspunkt boede i Göteborg-området.

Hills, en kuperet skovbane, var i august 2019 vært for European Tour-turneringen Scandinavian Invitation, hvor Thomas Bjørn i øvrigt ikke klarede cuttet til finalerunderne. Mange ikke-professionelle spillere fandt banens sværhedsgrad for høj inden Scandinavian Invitation, hvor ikke mindst vinderen, sydafrikaneren Eric van Royen, beviste, at det var muligt at »brænde banen af«. Hans vinderscore lød nemlig på 19 slag under par, og en score på 10 under par rakte kun til en delt 20.-plads. Hills, der kostede 100 millioner kroner i anlægsudgifter, har slet ikke samme links-karakter som Sand, der til gengæld ’kun’ kostede 80 millioner, fordi underlaget til en linksbane, sand, kunne hentes fra to nærliggende grusgrave, Baskarp og Brogård.

Sandet fra disse var tilmed helt perfekt, en slags finkornet sand, som ikke pakker sig i våde perioder - i modsætning til mere grovkornet sand. Det var simpelthen disse to grusgraves beliggenhed og sandkvalitet, der blev afgørende for placeringen af Sveriges første indlands-linksbane, som Martin Sternberg i mange år havde drømt om at anlægge.

Helt nøjagtig kom Sand til at ligge på en kartoffelmark, som ejeren ville nedlægge, fordi han havde pådraget sig en trafikskade og derfor i stedet ønskede at bruge arealet til en golfbane.

Ryder Cup-kopibane

I første omgang fandt Martin Sternberg ikke det flade areal særligt velegnet, men den opfattelse blev absolut ikke delt af den til formålet hyrede amerikanske banearkitekt Arthur Hills - som i øvrigt også har lagt navn til Hills-banen i Göteborg.

Arthur Hills forsøgte at forklare Sternberg, hvordan banen skulle se ud – uden held, indtil Hills inviterede Sternberg til den kommende Ryder Cup-bane Whistling Straits i Wisconsin, USA. Her blev kæmpeklitter opbygget på et ellers fladt areal med en verdensklassebane som resultat. Besøget overbeviste Martin Sternberg om, at det samme kunne lade sig gøre i Bankeryd, og at han med en spektakulær indlands-linksbane ville være i stand til at skaffe svenske investorer til projektet.

Så godt syntes Sternberg om Whistling Straits, at shaperen fra denne også kom til at udforme Sand efter tegninger af Arthur Hills og hans kompagnon, Steve Forrest. Ligesom på Whistling Straits lå grundvandet på Sand-arealet så højt, at man uden videre kunne udgrave en række søer og bruge den opgravede jord til at bygge de kunstige klitter. Det er netop senere i år (september), at Whistling Straits skal lægge græs til Ryder Cup mellem USA og Europa. To år efter åbningen af Sand stod Hills og Forrest også bag den næste indlands-links i Sverige, Tournament Course, i Vasatorp Golfklubb, der tre gange har huset Helsingborg Open på Ladies European Tour - den seneste gang, i 2015, med danske Nicole Broch Larsen som vinder.

Spektakulær oplevelse

Martin Sternbergs, Arthur Hills og Steven Forrests fælles målsætning med Sand var at skabe en spektakulær golfoplevelse, og det lykkedes, selvom der venter mange svære slag på en runde mellem klitter, månekrater-bunkers, miniørkener og søer.

Man føler sig simpelthen hensat til en anderledes svensk golfverden end den gængse - dels på grund af banens generelle, høje kvalitet og dels på grund af dens mange, ekstreme udfordringer. Det er, ikke overraskende, banens huller med søer i spil, som sammen med klitter og bunkers udgør de største spillemæssige udfordringer. Den første af sådanne kommer allerede på 3. hul, par 3, hvor teeslaget skal sendes over en diagonalgående sø til en ligeledes diagonalgående green. Hullets eneste, lille stykke fairway ligger foran greenen - tæt på vandkanten ligesom greenen - så her kræves et uhyre præcist teeslag, der hverken må være for kort, for langt eller for skævt.

Den sidste halvdel af 9. hul, par 5, spilles med en sø langs venstre side af fairway og out of bounds-pæle langs højre side. Da hullet har bananform fra tee til green og en smal fairway hele vejen, kræver det både teknisk og taktisk kunnen at spille det uden ulykker. Både 10. og 11. hul, begge par 4, byder på et drive over en langstrakt sø, mens det bananformede 12. hul, ligeledes par 4, garneres af en sø i højre side fra tee til green. 13. hul, par 4, er specielt, fordi det rummer en klit midt i fairway, som dermed splittes i to halvdele.

Banens bedste og sværeste par 3, 15. hul, har handicapnøgle 1, fordi tee-slaget skal passere et out of boundshjørne på vej mod en tværgående green, som beskyttes af 12 bunkers i forskellig størrelse. Et svært par 5-hul med en smal fairway mellem et vandløb og out of boundspæle fuldender Hills som en sand verdensklassebane.

4000 hotelgæster

Banens eksklusivitet illustreres af, at man skal tegne en aktie til 60.000 svenske kroner for at blive medlem af klubben. Det er dog mindre end halvdelen af, hvad en aktie kostede i starten: 130.000 svenske kroner. Den reducerede pris skyldes, at der foreløbig kun er solgt 660 af de 900 aktier, der er til rådighed. Det opvejes i nogen grad af, at greenfeespillere strømmer til i sommerhalvåret.

11.000 af sådanne bookede sig således ind på banen i 2019. Af disse var 4.000 også hotelgæster, der enten bookede sig ind i klubbens moderne hotel eller romantiske herregård. Disse to bygninger ligger side om side med klubhuset og råder tilsammen over 65 sengepladser.

Udover omklædningsrum rummer klubhuset både reception, konferencefaciliteter, sauna, fitnesscenter og restaurant med udsigtsterrasse. For den kommende sæson har klubhusrestauranten fået ny restauratør i skikkelse af den prisbelønnede Stefan Skotte, der også driver to populære restauranter i Jönköping.

Årets golfbegivenhed i Sand Golf Club bliver en ny turnering på den svenske professionelle More Golf Mastercard Tour - en pendant til den danske Ecco Tour. Sand Golf Club Open hedder turneringen, der har en af Sveriges bedste spillere på European Tour i øjeblikket, Alexander Björk, som vært. Han vandt i 2018 sin første sejr på European Tour i Volvo China Open. Sand Golf Club Open spilles i dagene 24.-26. juni. Sand-banen kunne uden tvivl godkendes til en European Tour-turnering, men sådan et værtskab bliver aldrig aktuelt, fordi Jönköping og omegn ikke har hotelfaciliteter nok til at huse spillere, caddier og tilskuere til en så stor begivenhed.

Se golfpakker til Sand Golf Club


Artiklen er skrevet af journalist Jens Christensen, der har skrevet om golf i Danmark og world wide siden 1966, hvor han selv begyndte at spille golf i Silkeborg - byen, hvor Danmarks største golfspiller gennem tiderne voksede op. Jens Christensen skrev i 1998 bogen »The Great Dane« om netop Thomas Bjørn. I 25 år arbejdede Jens Christensen for Dansk Golf Unions blad, Dansk Golf. I dag arbejder han for både GOLFavisen, en månedlig tabloidavis, og for GOLFmagasinet, et månedligt magasin.