Tragedieramt luksusresort

Villa Padierna-resortet nær Marbella er et af Solkystens mest eksklusive med to hoteller, tre golfbaner, et Michael Campbell-akademi og Michelle Obama og Jennifer Lopez på gæstelisten

Da en af Costa del Sols rigeste erhvervsmænd, Ricardo Arranz de Miguel, for mere end 20 år siden etablerede golfresortet Villa Padierna i Benahavis, opkaldte han stedet efter hustruens familienavn. 

På det tidspunkt kunne han ikke vide, at et af Solkystens største og mest eksklusive golfresorts i dag står som et smukt minde om hustruen fra en aristokratisk spansk familie, Alicia Padierna de Villapadierna y Klein, der døde i 2018 af en kræftsygdom kun 57 år. Hun efterlod sig mand og fire sønner.

Fem år senere i forsommeren 2023 var familien tæt på en ny tragedie, da den 73-årige enkemand i sin Porsche på vej til et bryllup i føderegionen Burgos sammen med en ven blev torpederet af et lastvognstog og kvæstet så alvorligt, at han måtte gennemgå en akut operation og lægges i koma i flere dage, fordi et af mange brækkede ribben havde perforeret aorta (hovedpulsåren).

-Heldigvis lykkedes det lægerne at redde hans liv, og Ricardo Arranz de Miguel er her kort ind i 2024 allerede fuldt restitueret og tilbage på kontoret, siger Andreas Hagemann, der beklæder stillingen på Villa Padierna-resortet som director commercial golf.

Hustruens drømmeprojekt

Den afdøde hustru Alicia er både i ånden og hverdagen med i Ricardo Arranz de Miguels næste projekt, der bliver åbningen i 2026 af Four Seasons Hotels & Private Residences i Rio Real-området.

Det er en investering på omkring 650 millioner euro (4,8 mia. kr.), men det var også den sidste drøm, som Alicia Padierna de Villapadierna y Klein nåede at give udtryk for, kort før hun døde i 2018.

I slutningen af forrige århundrede arbejdede ægteparret Ricardo Arranz de Miguel og hustruen Alicia hårdt på at skabe et eksklusivt resort med de to hoteller, Villa Padierna Palace og Villa Padierna Thermas, som rygraden i et ferieresort af høj klasse med masser af aktiviteter for hele familien foruden de tre 18 hullers golfbaner, der kom til i perioden fra 2001 og frem til 2009.

Eksklusiviteten blev bemærket vidt omkring, da resortet i 2010 fik besøg af den tidligere amerikanske præsidentfrue, Michelle Obama. Men også Hollywood-stjernen Jennifer Lopez og mange andre kendisser har kastet stjernestøv over Villa Padierna-resortet, hvor hoteldriften er en del af Anantara-kæden.

Som det var tilfældet over hele Europa, ramte corona-pandemien i 2020 også Solkysten med det resultat, at det mindste af de to hoteller, Villa Padierna Thermas, har været midlertidigt lukket siden.

Åbningen af tre baner

Den kronologiske orden for golfaktiviteterne på Villa Padierna-resortet blev indledt i 2001 med åbningen af de første 18 huller kaldet Flamingos-banen, der stadig i dag anses for at være den bedste af de tre baner på resortet.

Banen er designet af en af Spaniens mest velrenommerede arkitekter, Antonio Garcia Garrido, og kort efter åbningen var den i årene 2002, 2003 og 2004 værtsbane for en afdeling af European Senior Tour, mens den i 2010 lagde græs til afviklingen af Spanish Womens Open på Ladies European Tour.

Efter åbningen af Villa Padierne Palace Hotel i 2003 var det i 2007 tid til at åbne 18 nye huller kaldet for Alferini-banen, designet af Cristobal Guerrero Bautista. I 2022 var den værtsbane for Andalucia Costa del Sol Open de Espana som en afdeling på Ladies European Tour.

Den tredje og sidste 18 hulsbane, Tramores Golf, kom til i 2009, også den tegnet af Antonio Garcia Garrido. Med de 54 huller i alt er Villa Padierna det golfresort i Benahavis-kommunen med flest baner/huller.

Michael Campbell-akademi

I 2014 indgik Villa Padierna-resortet et samarbejde med den tidligere majorvinder i US Open 2005, new zealænderen af maori-afstemning, Michael Campbell, der oprettede sit eget golfakademi på resortet. Campbell oprettede også et akademi på Calanova-banen ved Mijas.

Efter 15 sæsoner på European Tour var en alvorlig ankelskade og problemer i privatlivet med efterfølgende skilsmisse fra sin australske hustru årsag til, at Michael Campbell stoppede det omflakkende liv på European Tour.

Med titlen som US Open-vinder i bag’en er Michael Campbell på livstid kvalificeret til både Champions Tour i USA og den europæiske Legends Tour. Det har han så benyttet sig af med et comeback til sidstnævnte i 2021, hvor han spillede otte turneringer og sluttede som nummer 38 på ranglisten. Året efter blev det til 11 turneringer og en slutplacering som nummer 45. Den bedste placering på ranglisten opnåede han i 2023 som nummer 16 efter 14 turneringer. Michael Campbell bruges flittigt i markedsføringen af Villa Padierna som hovedrolleindehaver i en promoveringsvideo.

Pittoreske Flamingos

Flamingos-banen er en fremragende bjergbane, pittoresk i sit layout med udsigt over Middelhavet helt til Gibraltar fra flere af hullerne. Med beskedne 5714 meter fra backtee er den overkommelig for længde, men især på de første ni huller er der smalle fairways, der kræver præcisionsskydning fra teestedet.

På flere af hullerne er der dybe kløfter, der skal overflyves, og det er ikke tilfældigt, at de to par 4-huller 9 og 10 er ratet henholdsvis til handicapnøgle 2 og 1, fordi udslaget skal have både længde og præcision for at nå frem til et stykke brugbar fairway.

På banens sidste håndfuld huller er der mere komfortable fairways at arbejde med, og især par 5-hullet 14 og par 4-hullet 18 er fremragende golfhuller med strategisk velplacerede, men fair strafområder at tage vare på.

Mens Flamingos er en par 71 bane, så er den fire år yngre Alferini-bane en af få par 73-baner på Costa del Sol og med 6641 meter fra backtee betydeligt længere end Flamingos.

Enkelte steder er de to baneforløb flettet ind i hinanden, men sværhedsgraden på Alferini-banen er ikke mindre end på Flamingos, fordi også den stiller store krav til præcision - om end greens er en del større. Generelt for begge baner er det vanskelige bermudagræs, der krøller rundt om jernet og gør det svært med chipping ind til greens.

Den korte Tramores-bane par 63 på kun 3468 meter benyttes primært af ældre spillere, der ønsker at spare på kræfterne eller forfine teknikken. Eller af begyndere, der skal lære at stå på egne ben. Derfor er den også meget benyttet af eleverne på Michael Campbells akademi på stedet.

Den lukkede ørn

Costa del Sol byder ikke på ret mange golfresorts med kun ni huller. Det bedste af slagsen er Cerrado del Aguila (Den lukkede Ørn), der råder over en fremragende 9 hulsbane, et flot klubhus, fitnesscenter og seks indendørs og syv udendørs padelbaner.

Når stedet gør krav på betegnelsen golfresort, skyldes det, at der på områdets 70 hektar er udsigt til byggeri af 1344 boligenheder. Indtil videre er der dog kun bygget en halv snes villaer i det højt beliggende område i Mijas med udsigt til Middelhavet mod syd og Sierra Nevada-bjergkæden i nord.

Den lille par 35-bane på 2867 meter fra backtee med tre teesteder har et meget varieret layout fordelt på tre par 3-huller, fire par 4-huller og to par 5. På grund af banens status som pay & play-bane - også for spillere uden golfkørekort - er det et meget velbesøgt sted for golf- og padelturister.

-Jeg ser rigtig mange danskere besøge Cerrado del Aguila, og det forstår jeg godt, for det er et meget hyggeligt og attraktivt sted at tilbringe nogle feriedage, siger Jess Krelskov, der er partner i NordicGolfers.com.

Få tilbud på din golfrejse til Costa del Sol


Artiklen er skrevet af Frits Christensen, der er redaktør af GOLFavisen og GOLFmagasinet. Han har en fortid som mangeårig sportsredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten, men har de seneste 10 år skrevet om golf i både JP, Golfavisen og Golfmagasinet – og er bl.a. forfatter til bogen fra 2010: ”Tiger Woods – Storhed og fald.”