Mallorcas tyske imperium

Et stærkt broder-søster-forhold har lagt navn til Mallorcas største golf og hotel-imperium, Arabella Starwood Hotels & Resorts med tre golfbaner og tre femstjernede luksushoteller.

Det er ikke nogen hemmelighed, at de fleste og bedste golfresorts på solskinsøen Mallorca er på tyske hænder. De tyske ejere tæller verdensomspændende industrikoncerner inden for både byggeri, bryggeri, hotel- og bilindustrien som f.eks. Porsche-familien.

Arabella Starwood Hotels & Resorts er dominerende blandt de tyske giganter på Mallorca med de tre femstjernede hoteller, Castillo Son Vida, Sheraton Mallorca Arabella Golf Hotel og St. Regis Mardawall Mallorca Golf Resort.

Inden for ganske få kilometers afstand af disse hoteller i udkanten af Palma de Mallorca snor sig tre fremragende golfbaner med hvert sit særpræg, Son Vida, Son Muntaner og Son Quint, med førstnævnte bane som Mallorcas ældste golfbane (1964) opkaldt efter Castillo Son Vida.

Som navnet antyder er Castillo Son Vida indrettet i en flere hundrede år gammel borg, hvis navn stammer helt tilbage fra 1229, da grev Berenguer Vida satte sig på et stort landområde uden for byen, der i dag er kendt som Palma.

Industrikongens død

Mens Son Vida blev åbnet i 1964 som Mallorcas første golfbane, kom den nuværende Arabella-koncern først på tyske hænder i 1995, da den blev opkøbt af tyskeren StefanSchörghuber, arvingen til en München-baseret bryggeri- og hotelkoncern.

Da Stefan Schörghuber skulle navngive sit nye mallorcinske imperium, opkaldte han det efter søsteren Arabella, der blev inddraget i ejerskabet. Desværre for den tyske familie omkom Stefan Schörghuber ved en bilulykke i 2008 kun 47 år, og siden har søsteren formået at videreføre Arabella-koncernen i samarbejde med det amerikanske Starwood-selskab, der også står bag Marriott-hotelkæden.

Det charmerende Castillo Son Vida er også det største af de tre hoteller i koncernen. Det femstjernede hotel med den unikke beliggenhed med udsigt over Palma og 164 værelser og suiter har siden åbningen i 1961 haft besøg af mange celebrities inklusiv den græske skibsreder Aristoteles Onassis, operasangerinden Maria Callas, Prins Rainer og prinsesse Grace Kelly af Monaco, forfatteren Truman Capote, skuespillerne Brigitte Bardot, Zsa Zsa Gabor, Claudia Schiffer, Jean Paul Belmondo og Anthony Quinn – foruden sangeren Julio Iglesias og den netop afdøde racerkører Nicki Lauda m.fl.

Større renovering

Sheraton Mallorca Arabella Golf Hotel åbnede i 1992 som Arabella Golf Hotel, men gennemgik for seks år siden en større renovering over ni måneder og genåbnede i 2013 med 93 værelser og suiter, Es Carbo-restauranten og den meget populære tapas-restaurant Bodega del Green – foruden naturligvis Bar 18 + Uno i lobbyen.

Tidligere var der også proshop i hotellets underetage, men efter renoveringen er den rykket over i klubhuset på Son Muntaner, der kun ligger to minutters gang fra hotellet. Fra de fleste af værelserne er der udsigt til ikke blot to udendørs swimmingpools, men også hul 18 på Son Muntaner. Lokaler til spa, fitness og konferencer er der naturligvis også.

Arabella-koncernens tredje hotel har også den bedste beliggenhed. St. Regis Mardawall ligger ved den eksklusive bådehavn Puerto Portals med udsigt både til Middelhavet og bjergkæden Tramuntana.

Der er 125 værelser og suiter med butlerservice inkluderet. Det er en tradition, der går 100 år tilbage, og som hotellets mange stamgæster sætter stor pris på. Butleren kan være behjælpelig med en række praktiske gøremål som f.eks. at købe gaver til hustruen eller kæresten.

Meget forskellige baner

De tre golfbaner i resortet er vidt forskellige i både layout og sværhedsgrad. Som nævnt er Son Vida-banen Mallorcas aller første golfbane skabt i 1964 af den britiske arkitekt F. W. Hawtree. Den er dog senere i 2001 blevet redesignet af den kendte tyske banearkitekt, Kurt Rossknecht, hvis nære tilknytning til Arabella-koncernen også har ført til designet af de to øvrige baner, Som Muntaner og Son Quint.

Selv om banelængden er beskedne 5.601 meter og kun har to teesteder (gul og rød), har den to gange i 1990 og 1994 lagt fairways til turneringer på European Tour. I den første af dem vandt den legendariske spanier Severiano Ballesteros Balearic Open efter et omspil på hul 18, der løber fra en bakketop forbi nogle strafområder til green foran Sheraton-hotellet og klubhuset. Omspillet mod svenskeren Magnus Carlsson kan i øvrigt ses på video i klubhuset.

I turneringen fire år senere var det englænderen Barry Lane, der vandt Tourespana de Baleares – også med 19 slag under par lige som Ballesteros.

Et tricky layout

Hvad Son Vida ikke har i længde, har den til gengæld i et tricky layout med smalle fairways gennem dybe dale og nogle vanskelige greens med drilske run off-områder.

Banens mest spektakulære huller er 6, 8 og 16. Par 5-hullet 6 på beskedne 405 meter snor sig smukt ned ad en stejl bakke mellem de mange resortboliger og udsigten til Palma-bugten i det fjerne og den gamle katolske kirke La Seu-katedralen. Hullet har også fået tilnavnet San Francisco med henvisning til byens stejle gader.

Det korte par 3-hul 8 på kun 130 meter fra gul er en langt vanskeligere forhindring, end man umiddelbart skulle tro. Det skyldes ikke mindst en højdeforskel mellem tee og green på 15-20 meter, der gør det svært at finde det rigtige køllevalg. I fugtigt vejr skal man være meget varsom med den stejle nedstigning i en buggy, selv om faldet er afbødet med nogle hårnålesving.

Det ene hul smukkere end det andet afløser hinanden, og pludselig står man ved green på hul 9 og kan kigge op til terrassen på hotellet Castillo Son Vida, der har lagt navn til banen.

Par 4-hullet 15 dogleg højre op ad bakke er et af banenssværeste huller på grund af et no go-område i højre side langt under niveau for fairway.

Herefter står man med endnu en fantastisk udsigt på det korte par 3-hul 16 på 126 meter – næsten en tro kopi af hul 8 med et fald på 15-20 meter ned til en green, men med den væsentlige forskel, at bolden i tilfælde af et for kort slag til havne i en sø.

Mere moderne bane

Med nutidens moderne layouts for nye golfbaner er det under alle omstændigheder en oplevelse at spille Son Vida og leve sig tilbage i fortiden, da teknisk gode slag og god course management var afgørende for udfaldet.

Helt som forventet blev søsterbanen Son Muntaner, der åbnede i 2000 med Kurt Rossknecht som designer, en mere moderne golfbane med fire teesteder og en maksimal længde på 6.305 meter fra hvid tee.

Son Muntaner er flagskibet i de tre Arabella-baner og samtidig det sted på Mallorca, hvor man gør mest for miljøet. For tre år siden gennemgik banen en større renovering med såning af nye græsarter på både fairways og greens, og hullerne 5 og 6 blev redesignet. Det er også her, Arabella-banernes akademi har hjemme.

Banen slynger sig gennem smuk natur og med store strafområder (vandhazarder) i spil på især hullerne 2, 3 og 6, inden man kommer til et par 3-hul 7 med stor niveauforskel mellem tee og green.

Udslagsstedet fra par 4-hullet 17 er spektakulært med et teested højt over fairway, men er man sluppet nådig fra hullet, kan man glæde sig til en endnu større udfordring på det afsluttende hul, der kræver absolut præcision i teeslaget – og tilmed afsluttes med et meget svært approach-slag til green.

Son Muntaner har også den flotteste af alle features beliggende mellem fairways på hullerne 15 og 16. Det er et 1.000 år gammelt oliventræ, Na Capitana (Kaptajnen), der er erklæret fredet og bevaringsværdigt, fordi det er Mallorcas ældste oliventræ.

Sun Muntaner-banen var i 2009 vært for Mallorca Skins Game med verdensnavne som Jose Maria Olazabal, Justin Rose, Martin Kaymer og Robert Karlsson.

En tilgivende bane

For begyndere, der aflægger Arabella-koncernen et besøg, vil Son Quint-banen nok være at foretrække, hvis man vælger detrigtige teested. Banens længde fejler bestemt ikke noget med fire teesteder og 6.205 meter fra backtee (hvid), men med nogle brede fairways er den mere tilgivende end både Son Vida og Son Muntaner.

Banen er designet i et samarbejde mellem Kurt Rossknecht og spanieren Ramon Espinosa i et åbent bjergterræn, der virker indbydende med flotte udsigter fra flere af hullerne – typisk hullerne 8 og 17 med udsigt over Palma.

I modsætning til Son Vida og Son Muntaner har Son Quint også en 9 hullers pitch & putt-bane par 3, hvor hullernes længde varierer fra 57 til 96 meter.

Variation er der nok af, hvis man vælger at aflægge Arabella-koncernen på Mallorca et besøg – både når det gælder golfbaner og hotelkomfort på bedste 5-stjernede niveau.

Miljøvenlig golf

Arabella-koncernen er blevet trendsætter på Mallorca - og måske også på verdensplan - for miljøvenlig golf, når det gælder brugen af drikkevand.

Som de første golfbaner på Mallorca har man på Son Muntaner, Son Vida og Son Quint investeret i et tappeanlæg for drikkevand, hvor man fra forskellige haner gratis kan tappe vand - både med og uden brus.

Meningen er, at medlemmer og greenfeegæster skal fylde enten deres egne medbragte flasker eller på stedet købe en specielt designet genbrugsflaske (halv liter), som man gratis kan fylde op før og under runden.

Genbrugsbeholderen af metal og dekoreret med golfsymboler og klublogoer er blevet en meget populær feature på de tre golfbaner Son Muntaner, Son Vida og Son Quint. Den koster fem euro, men er til gengæld holdbar i årevis.

Resultatet af det nye tiltag er åbenlyst fordelagtigt: 140.000 sparede plasticflasker på årsbasis på de tre baner i Arabella-koncernen på Mallorca.

Læs mere om Arabella Golf Mallorca


Historien er leveret af Frits Christensen, der er redaktør af GOLFavisen og GOLFmagasinet. Han har en fortid som mangeårig sportsredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten, men har de seneste 10 år skrevet om golf i både JP, Golfavisen og Golfmagasinet – og er bl.a. forfatter til bogen fra 2010: ”Tiger Woods – Storhed og fald.”