Ringenäs Resort

Halmstads Himmerland

Sveriges golfhovedstad har et populært resort, der på flere måder ligner nordjyske Himmerland

Halmstad, en hyggelig havneby med 60.000 indbyggere på den svenske vestkyst midt mellem Göteborg og Malmö og på samme breddegrad som Grenaa på Djursland, kalder sig for Sveriges golfhovedstad. Det er ganske forståeligt, idet der på Halmstad-egnen ligger syv golfklubber med tilsammen 10.000 medlemmer – det vil sige 17 procent af befolkningen! Mest kendt uden for Sverige er den 90 år gamle Halmstad Golfklub, hvis nordbane i 2007 lagde græs til Solheim Cup mellem de 12 bedste professionelle kvindelige spillere fra Europa og USA.

Til stor skuffelse for et rekordstort svensk/dansk publikum vandt amerikanerne matchen med 16-12, skuffende, fordi det europæiske hold talte hele fem svenskere, Annika Sörenstam, Helen Alfredsson, Sophie Gustavsson, Maria Hjorth og Linda Wessberg samt én dansker, Iben Tinning - den første, danske Solheim Cup-spiller nogensinde og stadig den hidtil eneste.

Allerede for 25 år blev Halmstad Golfklubs to 18 hullers-baner - Nord og Syd - tilløbsstykker for svenske og danske greenfeespillere, der indkvarterer sig på det glamourøse Hotel Tylösand kun 300 meter fra golfbanerne og beliggende direkte på Tylösand-stranden.

Populariteten skyldtes blandt andet, at den kendte svenske musiker og sangskriver Per Gessle, som i mange år dannede den populære duo Roxette med sangerinden Marie Fredriksson, i 1995 blev medejer af Hotel Tylösand, og der derfor i hotellets kælder blev indrettet et Roxette-museum, som nyder stor tiltrækningskraft - også efter, at Marie Fredriksson døde af hjernekræft i december 2019.

Ligesom Himmerland

Et decideret golfresort med både golfbane, konferencefaciliteter og et golfhotel - ligesom i nordjyske Himmerland - fik Halmstad-egnen, mærkeligt nok, først i 2012 i form af Ringenäs Golf Resort ni kilometer nord for Halmstad. Hotellet med 24 dobbeltværelser med udsigt til Kattegat blev dermed først bygget 26 år efter, at golfbanen blev åbnet, og siden har resortet været et stort trækplaster for greenfee-spillere fra både Sverige og Danmark. Resortet ligger kun 150 kilometer fra både Göteborg og Malmö, så både nordjyder og sjællændere forholdsvis nemt kommer til Ringenäs - nordjyderne med Stena Line-færgen fra Frederikshavn til Göteborg og sjællænderne via Øresundsbroen.

Der er høj belægningsprocent på Ringenäs-hotellet i hele golfsæsonen, og derfor er der planlagt en udvidelse med 36 værelser, så der altså i alt bliver 60 værelser - akkurat som i Himmerland. Egentlig skulle arbejdet med denne udvidelse være startet i foråret i år, men dét satte cononapandemien en stopper for på ubestemt tid.

Først når pandemien er fuldstændig under kontrol, tages der stilling til, om og hvornår udvidelsen skal igangsættes. Udvidelsen omfatter i øvrigt også en større spa-afdeling - ligesom på Hotel Tylösand og i Himmerland. Der er allerede etableret et padeltennis-anlæg i Ringenäs, og en sådant er også på vej i Himmerland.

Den bestående hotelbygning i Ringenäs markerer sig blandt andet med, at den i sit indgangsparti har tre store vægure, der viser klokkeslettet på Ringenäs og på tre verdenskendte golfbaner: Pebble Beach i Californien, Augusta National i Georgia og St. Andrews i Skotland. I Himmerland har alle 60 værelser navne efter verdensberømte golfbaner.

Det var fem lokale entreprenører, der i 1986 tog initiativet til og anlagde Ringenäs-banen og de driver stadig banen som deres private foretagende, hvor Ringenäs Golf Club lejer sig ind. Klubben har i dag 2.200 medlemmer, der kun betaler 6.100 svenske kroner i årligt kontingent - svarende til 4.400 danske kroner.

Ny Annika Sörenström?

Talentfulde juniorspillere står nærmest i kø i Ringenäs Golf Club, fordi de spiller kontingentfrit - ligesom i Himmerland, hvor juniorafdelingen af samme årsag er boomet i de senere år.

Det største talent, Ringenäs har fostret, er den 19-årige Ladies European Tour-spiller Julia Engström, der allerede som toårig blev introduceret til golf af sine forældre og som fireårig fik sit første golfsæt. Som seksårig overværede hun Solheim Cup som tilskuer og blev så inspireret til at træne, at hun allerede som 13-årig var scratch-spiller og blev inviteret til Ladies European Tourturneringen Helsingborg Open i Vasatorp Golf Club. I en alder af 15 år blev hun den yngste vinder af British Ladies Amateur Championship og kvalificerede sig dermed til både US Women’s Open 2016, Women’s British Open 2016 og LET-turneringen Evian Championship 2016.

I december 2017 spillede hun sig via tourskolen ind på Ladies European Tour 2018, hvor hun sluttede som nummer 17 på pengelisten og blev Rookie of the Year. Hun vandt sin første LET-turnering, New South Wales Open, i Australien i marts i år og sin anden sejr i Lacoste French Ladies Open midt i september. I denne turnering præsterede hun en 64'er efter en en holein-one og seks birdier. Denne sejr betød i øvrigt, at Julia Engström overtog førstepladsen på LET-pengelisten efter danske Emily Kristine Pedersen.

Mange eksperter tror, at Julia Engstöm udvikler sig til en stjerne, der kommer til at dominere den professionelle kvindelige golfverden på samme måde, som Annika Sörenstam tidligere gjorde det i mange år.

Det skal tilføjes, at Ringenäs også har skabt én af verdens bedste kvindelige amatørspillere i øjeblikket. Ingrid Lindblad, der rangerer som nummer tre på verdensranglisten. Hun spiller for tiden universitetsgolf for Lousiana State University og ventes også at blive professionel, når hendes scholarship slutter.

Spændende sluthuller

Julia Engstrøm og Ingrid Lindblad har lært at slå lige på Ringenäs-banens to sværeste af de tre 9 hullerssløjfer. Det gælder Rød og Blå, der kræver stor præcision i både drives og fairwayslag. Det skyldes, at hovedparten af disse 18 huller snor sig gennem kuperede skovarealer med mange strafområder i form af vandhuller.

Scorekortets totallængder afskrækker absolut ikke, men det gør de smalle fairways, hvor bolden ovenikøbet skal placeres i den rigtige side, så høje træer ikke kommer i vejen for det næste slag mod greenen. Gode spillere slår sjældent driver fra teestederne, men foretrækker mere sikre jern, som holder bolden i spil på fairway.

Både den røde og den blå sløjfe slutter med et spændende par 3-hul, hvor man står på et højtliggende teested og slår mod en lavtliggende green, der ligger som en halvø i en sø. Ingen af hullerne er særligt lange, men da de for de mest spilles mod vest i direkte modvind, sker der mange katastrofer, fordi bolden forsvinder i søen, hvis den ikke lander og stopper på greenen.

Den sidste 9 hullers-sløjfe, Gul, er anlagt i et mere åbent terræn med brede fairways og har derfor ikke samme sværhedsgrad som Rød og Blå. Gul-sløjfen ligger nærmest i Kattegat og kan derfor holdes åben hele året med sommergreens. Der er i øvrigt udsigt til Kattegat og den markante klippeø Tylöen fra 21 af de 27 huller.

Sune Linde var den arkitekt på den oprindelige bane, som i 2005 blev optimeret af den tidligere European Tour-spiller Pierre Fulke.

Kattegat Open på vej

Ringenäs Golf Resort er interessant for specielt østjyske golfspillere, fordi Stena Line netop i år er begyndt at sejle Grenaa-Halmstad i stedet for, som tidligere, Grenaa-Varberg. Både greenfee- og hotelpriser er billigere i Sverige end i Danmark, og det er endda muligt på Golfhäftet at spille Ringenäs-banen til halv pris - 220 svenske kroner/160 danske kroner.

De billige svenske priser bliver måske årsag til, at der næste år etableres en Kattegat Open-turnering med matcher på to danske baner, Grenaa og Frederikshavn, og to svenske resorter, Ringenäs og Öijared. Sidstnævnte ligger ved Göteborg, og dermed kommer begge færgeruter Grenaa-Halmstad og Frederikshavn-Göteborg i spil. Sandsynligvis bliver der tale om to matchdage på hver af de fire baner, hvor kun den bedste af to runder tæller.

Grenaa Golfklub og Ringenäs Golf Resort har netop holdt det første indbyrdes møde om den påtænkte Kattegat-turnering, og i løbet af efteråret holder disse to initiativtagere til Kattegat Open-turneringen et møde med Frederikshavn og Öijared, som begge har vist stor interesse for projektet.

Læs mere om golf i halmstad


Artiklen er skrevet af journalist Jens Christensen, der har skrevet om golf i Danmark og world wide siden 1966, hvor han selv begyndte at spille golf i Silkeborg - byen, hvor Danmarks største golfspiller gennem tiderne voksede op. Jens Christensen skrev i 1998 bogen »The Great Dane« om netop Thomas Bjørn. I 25 år arbejdede Jens Christensen for Dansk Golf Unions blad, Dansk Golf. I dag arbejder han for både GOLFavisen, en månedlig tabloidavis, og for GOLFmagasinet, et månedligt magasin.