Livsnyder På Spansk

Golftræneren Leif Nyholm har på fjerde år fast bopæl i Las Colinas Golf & Country Club ved Torrevieja på Costa Blanca

Den mest kendte danske golftræner gennem tiderne, Leif Nyholm, har altid været lidt af en livsnyder, der elsker god mad, god vin og godt vejr, og alle disse tre ingredienser er det lykkedes ham at finde på spansk grund – nærmere betegnet i den eksklusive og meget prisbelønnede Las Colinas Golf & Country mindre end 10 minutters kørsel vest for »danskerbyen« Torrevieja på Costa Blanca.

Her nyder han desuden på fjerde år at træne nogle få udvalgte, talentfulde golfspillere, at dyrke landevejscykling på motionsplan og ikke mindst at pleje sin store interesse, flyvning. Golf spiller han også – igennemsnit tre gange om ugen, enten sammen med hustruen Dorthe Bertelsen eller sammen med de talenter, han underviser.

Siden oktober 2013 har de boet fast i den mindste urbanisation i Las Colinas Golf & Country, Palmito 1, der ligger tæt på 9. green, og som kun tæller seks smagfulde og elegante villaer tegnet af det globale arkitektfirma Woods Bagot – ligesom alle andre villaer og lejligheder på stedet.

Valget blev let

– I 15 år har vi vidst, at vi på et tidspunkt ville flytte til Spanien i hele vinterhalvåret udenfor den danske golfsæson, fortæller Leif Nyholm, som har inviteret  GOLFavisen indenfor i hans private spanske paradis.

– Da vi  stadig boede i Holte, og jeg drev Nyholm Golf Akademi på fem forskellige golfbaner og var medejer af Greve Golf, arbejdede jeg med golftræning over 200 dage om året, selvom vi tilbragte lange perioder i lejede lejligheder eller huse om vinteren her i Spanien.

– I disse perioder boede vi på golfresorts på Tenerife, Guadalmina, La Manga, Oliva Nova og ved Murcia, mens jeg holdt golfskoler for danske klienteller. Vi fandt dog aldrig det perfekte sted til vores spanske fremtidsplaner, før Made In Denmark- og Ecco Tour-promotoren Flemming Astrup foreslog os Las Colinas Golf & Country Club. Her lejede jeg et hus i 14 dage, mens jeg trænede nogle danske landsholdspiger, og dét ophold gjorde valget let. Her ville købe hus og vi bo.

Læs mere og få tilbud fra Las Colinas Golf & Country Club

Ændrede mening

I første omgang var det ikke meningen, at den 155 kvadratmeter  store villa i  Palmito 1-urbanisationen skulle huse Nyholm og fruen permanent. De ville egentlig bare sælge deres store villa i Holte og købe en mindre, fordi deres to voksne sønner var flyttet hjemmefra. Den spanske bolig kun skulle være til vinterbrug.

Holte-villaen blev imidlertid solgt så hurtigt, at Leif Nyholm begyndte at spekulere på, at det måske også var på tide til at trække sig lidt tilbage som golftræner efter mere end 35  år som sådan. Dét støttede fruen ham i, og resultatet blev, at de opgav tanken om at købe et mindre hus i Danmark og i stedet bosætte sig fast i Las Colinas.

– Dét har vi aldrig fortrudt, for siden har vi nydt dagliglivet i fulde drag i den spanske sol, som vi faktisk kun forlader i de to varmeste sommermåneder, juli og og august, hvor vi lejer et sommerhus i Danmark, forklarer Leif Nyholm, som forlængst har afhændet både Leif Nyholm Golf Akademi og sit medejerskab af Greve Golf.

Til gengæld fortsætter Nyholm som kommentator for tv-kanalen Viasat Golf, hvor han og makkeren Henrik Knudsen til april holder 25 års jubilæum. Det sker i dagene 7.-10. april i forbindelse US Masters, hvor Nyholm og Knudsen debuterede som kommentatorer i 1992. Omkring 50 dage bruger Nyholm om året som kommentator og  omkring 100 dage som golftræner.

Startede som 15-årig

Til Leif Nyholms få udvalgte elever på Las Colinas hører tourproerne Daniel Løkke fra Holstebro og danske-svenske Steven Jeppesen. Løkke har debuteret på European Tour med et wild card til Made In Denmark 2016, mens Jeppesen har været fast European Tour-spiller.

– Jeg elsker stadig at undervise dedikerede spillere, men ikke mindst er det en glæde at spille træningsrunder med dem, så jeg ved selvsyn ser, hvordan de løser udfordringerne på banen. Sådanne mangler der nemlig ikke på Las Colinas-banen, hvor Bermuda-græsset f.eks. stiller store krav til teknisk kunnen i forhold til de skiftende årstider.

– Jeg var kun 15 år, da jeg hjalp den navnkundige træner i Asserbo Golf Club, Lydia Middelboe, med at undervise. Èn af de første, jeg hjalp med svinget, var en lokal tømmerhandler, der blev så begejstret for min hjælp, at han gav mig en 1000 kroner-seddel, en formue på den tid, husker Nyholm, der siden blev udlært PGA-pro hos Lydia Middelboes efterfølger i Asserbo, John Nielsen.

100 km hver lørdag

Størst anerkendelse som træner opnåede Leif Nyholm i 1990’erne, da han var træner for Thomas Bjørn, mens denne vandt Challenge Tour og brød igennem på European Tour. Siden blev han også træner for andre tourvindere som tyske Sven Strüver, hollandske Maarten Lafeber og danske Steen Tinning.

I dag er er to andre hobbyer, der fylder lige så meget som golf i Leif Nyholms dagligdag. Dels cykler han meget og dels flyver han en del – som pilot.

– Her i Spanien har jeg kastet mig over landevejscykling på motionsplan. Jeg cykler i gennemsnit 250 kilometer om ugen med tre forskellige grupper, heriblandt én tur på 100 kilometer hver lørdag fra Torrevieja til Alicante lufthavn og retur. Der er virkelig nogle sejle, gamle gutter i mellem, og den ældste er såmænd 89 år! Jeg holder meget af disse cykelture – dels på grund af det varme, tørre klima, og dels fordi de holder min vægt nede. Da jeg startede, tabte jeg 24 kilo i løbet af kun fem måneder. Vi kører skam på rigtige landevejsracere og holder som regel et gennemsnit på 33 kilometer i timen.

Medejer af fly

Flyvning var allerede en stor interesse for Leif Nyholm, inden han forlod Danmark. Han tog nemlig en pilotuddannelse og blev medejer af et Cessna-fly, så han selv kunne flyve rundt til Company Days i danske golfklubber. Han var meget efterspurgt til sådanne arrangementer – dels fordi han kunne levere et morsomt trick shot-show og dels fordi han kunne fortælle morsomme golfanekdoter fra den virkelige – professionelle – golfverden.

– I en lille, privat lufthavn ved Murcia med en grusbelagt start- og landingsbane deler og flyver jeg et ultra-light fly, Aeroprakt-A22,  sammen med en håndværker fra Litauen, Rolands Remeika, som jeg lærte at kende og blev ven med , da han arbejdede for mig her i vores hus. Vi hygger os gevaldigt med jævnligt at flyve nogle længere ture langs Costa Blanca-kysten eller over bjergene lidt længere inde i landet.

Danske besøg

Leif Nyholm lægger ikke skjul på, at hans liv har udviklet sig meget tilfredsstillende i kraft af hans mangeårige golftræner-karriere. En del gamle elever op dukker med mellemrum op på Las Colinas-banen, og dem træner han gerne og spiller med. Et fast hold på 16 danske herrer møder op i en uge en gang om året, og dem hygger han sig også med – ligesom om han hjælper de faste trænere på driving rangen på Las Colinas, hvis der er behov for dét. Derfor er han lige så populær i Las Colinas-klubben, som han har været i de danske golfklubber, han har undervist i. Hans humoristiske og letforståelige måde at undervise på har altid hittet hos eleverne, og derfor kommer han gerne med denne indrømmelse:

– Jeg har aldrig haft et kedeligt liv. Og det keder mig heller ikke, at jeg i dag lever en halv pensionisttilværelse her i Spanien. Jeg mangler aldrig noget sjovt at lave, og sådan håber jeg, at det vil fortsætte i hvert fald i de næste 10 år.

Jo, den danske livsnyder Leif Nyholm har fundet det rette sted at trives i bedste velgående – Spanien.

FAKTA

Leif Nyholm, 58 år, var i årene 1979-1986 fast mand på herrelandsholdet, inden han gik i lære som PGA-pro.

Som udlært træner virkede han i golfklubberne Frederikssund, Søllerød og Nivå, inden han i 2005 stiftede Nyholm Golf Academy, som siden blev købt af medstifteren Peter Thomsen og fik navnet  Dansk Golf Akademi.

Ad to omgange har Nyholm været træner for det danske damelandshold.

Tilbage i 2003 blev han hædret med prisen »PGA Europa 5 Star Award« på den årlige europæiske PGA-kongres som påskønnelse for hans store indsats for dansk golf – både som træner og som tv-kommentator.

Kilde: GolfAvisen.dk