Spansk ørkenlinks i bedste Nicklaus-stil

Saurines Golf i Murcia-regionen i Spanien har en spektakulær udformning, der minder om linksbaner i Arizona og Las Vegas

Én af golfhistoriens største spillere gennem tiderne, amerikanske Jack Nicklaus, bidrog omkring årtusindeskiftet til anlæggelsen af et spændende golfresortprojekt, Polaris World Golf, i Murcia-regionen i Spanien. Hans bidrag lød navnet The Nicklaus Trail og bestod i, at hans firma, Nicklaus Design, tegnede en golfbane i seks nye golfresorter, Mar Menor Golf, Saurines Golf, Alhama Signature Golf, La Torre Golf, El Valle Golf og Hacienda Riquelme Golf. Tilsammen udgjorde de seks resorter det største ferieboligprojekt i Spanien med omkring 10.000 lejligheder.

Ideen blev realiseret og finansieret af to spanske rigmænd, Pedro Garcia Merono og Facundo Armero, men det viste sig desværre ret hurtigt, at tiden endnu ikke var moden til sådanne eksklusive golfresorter, som derfor  kom i økonomiske vanskeligheder, fordi ferieboligerne simpelthen ikke kunne sælges. Det betød blandt andet, at Facundo Armero allerede i 2006 solgte sin aktiehalvdel til den schweiziske bank Crédit Suisse.  

Vanskelighederne blev yderligere forværret under den økonomiske verdenskrise i 2008, hvor priserne på ferieboliger faldt drastisk - til en tredjedel af de oprindelige priser. En konkurs blev med nød og næppe undgået i 2009 med en stor refinansiering.

I  2012 solgte det stadig nødlidende Polaris World Golf alle resorterne til et spansk konsortium af banker, CAM, som holdt projektet i live indtil 2017, hvor Polaris World blev erklæret konkurs.

Den spanske afdeling af det franske managementselskab, Ugolf, har siden 2019 drevet tre af de tidligere Polaris World-baner, Mar Menor, Saurines og Alhama Signature. Den mest spektakulære af disse baner er uden sammenligning, Saurines Golf kan bedst betegnes som en ørkenlinks på linje med, hvad der findes af den slags i f.eks. Arizona og Las Vegas - udelukkende med kunstige klitter, waste areas og marehalm omkring både teesteder, fairways og greens. Et andet managementselskab, GNK Golf, driver de tre øvrige tidligere Polaris World-baner, El Valle, La Torre og Hacienda Riquelme.

Corona-problemer

Alhama Signature er den eneste af de seks baner, som Jack Nicklaus personligt har tegnet - derfor signaturtilføjelsen til navnet. De fem andre er designet af andre, ansatte arkitekter i Nicklaus Design. Desværre har signaturbanen haft størst problemer med hensyn til at tiltrække greenfeespillere under coronapandemien, så store problemer, at banen har været lukket gennem længere tid og først åbner igen i løbet af foråret 2022.

Til gengæld har Saurines har haft ganske pænt med greenfeespillere, selvom klubhuset og træningsbanen har været lukket, siden der blev indført stramme  forsamlingsmæssige coronarestriktioner. Klubhuset drives af et eksternt, selvstændigt selskab, og derfor har Ugolf ikke har haft indflydelse på lukningen af dette. Direktøren for Ugolf Iberia, Luke Murphy, håber, at klubhuset og træningsbanen kan åbnes efter nytår - medmindre der genindføres stramme forsamlingsrestriktioner på grund af den genopblussede coronasmitte.

Når Alhama er spilleklar igen, vil det, ligesom før coronatiden, være muligt at købe en samlet greenfeepakke til alle tre Ugolf-baner.

Saurines’ tiltrækningskraft blandt golfspillende turister skyldes dels, at banen ikke ligner nogen anden bane i Murcia-regionen, dels at den ligger centralt mellem byerne Roldan og Balsicas kun 15 minutters kørsel kilometer fra San Javier Airport og en halv times kørsel fra den historiske by Murcia med  750.000 indbyggere.

Murcia blev grundlagt i år 825 af muslimske maurere, der var indvandret fra Marokko. De blev først drevet ud af Spanien 500 år senere af en kristen koalition. Byens største attraktion er den smukke Cathedral of Murcia, der blev bygget helt tilbage i 1200-tallet og åbnet af Kong Jamie I.

En anden, endnu ældre historisk by, Cartagena, ligger også kun en halv time fra resortet. Den blev grundlagt 227 år før Kristi fødsel af feltherren Hasdrubal fra Karthago. I flere århundrede har Cartagena været en vigtig havneby med en flådestation, der under den spanske borgerkrig i 1930’erne var base for den republikanske flåde. Denne gjorde Cartagena til den by, der længst holdt stand mod Francisco Francos tropper.

Nr. 39 i Spanien

Det er ikke tilfældigt, at Saurines i 2020-2021 rangerer som nr. 39 på World Golf Awards’ Top 100-liste over spanske golfbaner. I alt er der 400 golfbaner i Spanien, så Saurines Golf ligger altså i den bedste tiendedel. Selv har Jack Nicklaus udtalt, at Saurines ligner én af de bedste ørkenlinks, han har designet. Den har til huse i det eksklusive resort Reflection Bay Golf Club ved Lake Las Vegas i den amerikanske delstat Nevada - en bane, der blev åbnet i 1998, og som fra dette år og til 2007 husede turneringen Wendy’s Three Tour Challenge, hvor 3-mandshold fra PGA Tour, PGA Tour Champions og LPGA Tour spiller mod hinanden. Det vil sige, at de bedste spillere på de tre tours i den nævnte periode har spillet banen. Det gælder fx.  Annika Sörenstam, Hale Irvin, Tom Watson, Phil Mickelson og John Daly. Jack Nicklaus var med Hale Irwin og Tom Watson som holdkammerater selv med til at vinde turneringen for Senior PGA-teamet i 1999. Banen hører til Top 100 i USA og blev så sent som i 2019 kåret som den bedste golfbane i Las Vegas blandt andet i kamp med en anden storslået Nicklaus-kreation, SouthShore Golf Course.

Saurines-banen blev åbnet i 2011 og er dermed den nyeste bane i Murcia-regionen. Banen ligger i det kæmpestore Las Terrazas Golf Resort, hvortil det danskejede nordicgolfers@com tilbyder golfpakker, der inkluderer overnatning i lejligheder og greenfees til både Saurines, Mar Menor og Alhama.  

Udfordrende vind

Selvom Saurines-banen er åben med brede, bølgende fairways, skorter det absolut ikke på spillemæssige udfordringer. Især spiller vindens styrke og retning en stor rolle, fordi der kun findes læ på forholdsvis få steder. Enten blæser det på teestedet, på fairwayen eller på greenen, og derfor er det svært af bedømme mange slag rigtigt både længdemæssigt og retningsmæssigt.

Dertil kommer et utal af kæmpestore waste areas med en kompakt sandoverflade og af store, dybe greenbunkers, som Jack Nicklaus altid har excelleret i som banearkitekt. Han har også gennemført sin sædvane med hensyn til kæmpestore og ondulerede grens. Endelig bringer tre søer vand i spil på tilsammen seks huller, som derfor skal spilles med både taktisk og teknisk finesse.

Ugolf har iøvrigt ændret hulforløbet, siden managementfirmaet overtog driften af banen, idet de oprindelige første fire huller nu spilles som de fire sidste. Det har betydet at banens gamle 5. hul er blevet det nye hul 1, og at de gamle huller 6, 7 og 8  er blevet de nye huller 2, 3 og 4.

Det ændrede hulforløb har ført til en betydligt sværere start på runden, fordi både det nye hul 1, par 5,  og det nye hul 2, par 3, har vand langs højre side af både fairway og green. Det gælder derfor om at holde tungen lige i munden og bolden i spil på fairway fra tee til greenen på disse to huller - også fordi der er waste area til venstre for fairway på begge huller. Hul 2 er tilmed så langt, at det har en så lav handicapnøgle som 4. Kun banens længste par 4 - det nye hul 8 - har en lavere handicapnøgle (2) på de første ni huller. Udover længden skyldes rangeringen som banens næstsværeste hul, at fairway i drivelængde deles i to af en knold med både sand, marehalm og klippestykker.

Perfekt afslutningshul

De sidste ni huller starter med banens længde par 3 med en smal green, der ovenkøbet ligger højere i terrænnet end teestedet. Havner teeslaget til højre eller venstre for green, kan bolden springe i alle retninger ved at karambolere med klippestykker af forskellige størrelser. Det er derfor ikke spor underligt, at hullet har handicapnøgle 5. Det næste - og sidste - par 3, hul 14, rummer banens længste og sværeste green, der løber i diagonal retning i forhold til teestedet og fairwayen. Fra forkanten til bagkanten har greenen så mange ondulationer, at man skal være glad for at to-putte - medmindre man slået teeslaget meget tæt på flaget.

Banens sværeste hul - med handicapnøgle 1 - er hul 11, par 4, dels fordi venstre side af fairway grænser op til en sø, og dels fordi der til højre for fairway er kuperet waste area med masser af klippestykker. Andetslaget vil altid være en udfordrning, da greenen grænser op til samme sø som fairwayen. En par - uanset om det er brutto eller netto - skal man være glad for på dette hul.

De sidste fire huller - som altså tidligere var de fire første - byder på ét kort og tre lange par 4-huller med smallere fairways end resten af banens huller. Hul 15 er en oplagt birdiemulighed på grund af en kort længde, men både hul 16, 17 og 18 kræver to lange slag til greenen. Specielt svært er andetslaget til 18. green, fordi denne ligger højere end fairway. Heldigvis hælder greenen mod forkanten, hvilket hjælper bolden til at stoppe. Med handicapnøgle 2 er der simpelthen tale om et perfekt afslutningshul, der fuldender oplevelsen af en ørkenlinks i bedste Jack Nicklaus-stil.

Udover Saurines, Mar Menor og Alhama Signatur driver Ugolf yderligere fire baner i Spanien: Mojacar, Hato Verde, El Rompido og Islas de Valdecanas. I Frankrig driver firmaet hele 51 baner.

Book din tur til Saurines Golf de la Torre


Artiklen er skrevet af journalist Jens Christensen, der har skrevet om golf i Danmark og world wide siden 1966, hvor han selv begyndte at spille golf i Silkeborg - byen, hvor Danmarks største golfspiller gennem tiderne voksede op. Jens Christensen skrev i 1998 bogen »The Great Dane« om netop Thomas Bjørn. I 25 år arbejdede Jens Christensen for Dansk Golf Unions blad, Dansk Golf. I dag arbejder han for både GOLFavisen, en månedlig tabloidavis, og for GOLFmagasinet, et månedligt magasin.